جدول حقوق کارگران در سال 1402

جدول حقوق کارگران در سال 1402

دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۲۷ درصد افزایش یافت، به گونه‌ای که طبق گفته‌های وزیر کار، حداقل دریافتی کارگران با بعد خانوار ۳/۳ نفر از مبلغ شش میلیون و ۴۳۳ هزار و ۱۱۷ تومان به هشت میلیون و ۸۲ هزار و ۶۰ تومان افزایش یافت.

سرانجام پس از مذاکرات فراوان میان نمایندگان کارگران و کارفرمایان با مسئولان دولت، حقوق و دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ با ۲۷ درصد افزایش نسبت به سال گذشته تعیین شد.

  • حداقل دستمزد با مبنای ۳۰ روز ماهیانه، پنج میلیون و ۳۰۸ هزار و ۲۸۴ تومان (روزانه ۱۷۶ هزار و ۹۴۲ تومان)،
  • بن کارگری یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان،
  • حق مسکن ۹۰۰ هزار تومان،
  • حق اولاد برای هر فرزند ۵۳۰ هزار و ۸۲۸ تومان،
  • پایه سنوات به شرط داشتن یک سال سابقه کار ماهیانه ۲۱۰ هزار تومان
جزئیات حقوق کارگران ۱۴۰۲
اقلام مبلغ (تومان)
حداقل مزد روزانه ۱۷۶,۹۴۲
حق اولاد (هر فرزند) ۵۳۰,۸۲۸
پایه سنواتی ۲۱۰,۰۰۰
کمک هزینه اقلام مصرفی (بن) ۱,۱۰۰,۰۰۰
کمک هزینه مسکن ۹۰۰,۰۰۰
حقوق پایه کارگران ۵,۳۰۷,۳۳۰
حداقل دریافتی ماهانه کارگران بدون سابقه و مجرد ۷,۳۰۸,۲۸۴
حداقل دریافتی با یک فرزند ۸,۰۴۹,۱۱۲
حداقل دریافتی با دو فرزند ۸,۵۷۹,۹۴۰

حداقل دریافتی یک کارگر مجرد در ماه بدون داشتن سابقه کار به هفت میلیون و ۳۰۸ هزار تومان رسید.

مطابق ماده ٤١ قانون کار، دستمزد کارگران باید بر پایه نرخ تورم و سبد هزینه زندگی خانوار کارگری تعیین شود.

امسال رقمی که کمیته مزد برای سبد معیشت کارگران تعیین کرده است حدود ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بود، در صورتی که کارگران هزینه سبد معیشت خود را ۱۷ میلیون تومان پیشنهاد دادند.

بخشنامه حداقل دستمزد سال ۱۴۰۲

متن کامل بخشنامه حداقل دستمزد سال ۱۴۰۲ + دستورالعمل‌های تبعی آن

بخشنامه شماره ۲۹۶۱۳۷ مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

شورای عالی کار با حضور نمایندگان سه گروه (دولت؛ کارفرمایان و کارگران) در جلسه مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ پس از بحث و بررسی راجع به تعیین حداقل مزد سال ۱۴۰۲ در اجرای ماده (۴۱) قانون کار با در نطر گرفتن مصالح کارگران در انطباق هر چه بیشتر میزان درآمد آنان با سطح معیشت و همچنین با توجه به مقتضیات بنگاههای تولیدی و شرایط اقتصادی جامعه؛ حفظ و نگهداشت نیروی کارآمد و ماهر در کارگاه ها موارد زیر را به اجماع و اتفاق آرا مورد تصویب قرار داد.

بخشنامه مزد ۱۴۰۲

  1. از اول سال ۱۴۰۲ حداقل مزد روزانه با نرخ یکسان برای کلیه کارگران مسمول قانون کار (اعم از قرارداد دایم یا موقت) مبلغ ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال (یک میلیون و هفتصدو سصت و نه هزار و چهارصد و بیست و هست ریال) تعیین میگردد. همچنین از اول سال ۱۴۰۲ این سطوح مزدی نیز روزانه ۲۱ درصد مزد ثابت یا مزد مبنا (موضوع ماده ۳۶ قانون کار) به اضافه روزانه ۸۳,۵۹۶ ریال نسبت به آخرین مزد در سال ۱۴۰۱ افزایش یابد.

    تبصره: با اعمال افرایش این بند مزد شغل کارگران مشمول طرح های طبقه بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون ،کار و رفاه اجتماعی و نیز مزد ثابت سایر کارگران نباید از مبلغ ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال (یک میلیون و هفتصد و سصت و نه هزار و چهارصد و بیست و هست ریال) بند ۱ کمتر شود.

  2. به کارگرانی که در سال ۱۴۰۲ دارای یک سال سابقه کار شده با یک سال از اخرین دریافت آخرین پایه سنواتی آنان گذشته باشد؛ روزانه ۷۰,۰۰۰ ریال به عنان پایه (سنوات) پرداخت خواهد شد.

    تبصره ۱: پرداخت مبلغ مربوط به پایه سنواتی کارگران مشمول طرح های طیقه بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با در نطر گرفتن رقم فوق الذکر برای --گروه یک** با توجه به دستورالعمل و جداول اعلامی توسط اداره کل روابط کار و جبران خدمت صورت می گیرد.

    تبصره ۲: به کارگران فصلی نسبت به مدت کارکردشان در سال ۱۴۰۱، میزان مقرر دز این بند یا تبصره یک آن حسب مورد تعلق خواهد گرفت.

    تبصره ۳: براساس مصوبه مورخ 1401/12/29 شورای عالی کار و در راستای تقویت مهار محوری و بهره مندی تمامی کارگران دارای قرارداد دائم و موقت مشمول قانون کار که دارای یک سال سابقه کار شده و یا یک سال از دریافت آخرین پایه (سنوات) آنان در همان کارگاه گذشته باشد، اعم از اینکه حق سنوات یا مزایای پایان کار خود را تسویه حساب کرده باشند یا خیر، مشمول دریافت پایه (سنوات) خواهند بود.

  3. بر اساس مصوبه مورخ 1387/07/21 شورای عالی کار و در جهت افزایش رضایتمندی کارگران و کارفرمایان و به منظور تثبیت و تسری به تمامی کارگران اعم از دائم و موقت مقرر شد از ابتدای سال ۱۴۰۲ کمک هزینه اقلام مصرفی خانوار به عنوان مزایای رفاهی و انگیزه‌ای موضوع تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار بابت هر کارگر (اعم از متأهل یا مجرد) ماهانه مبلغ ۱۱,۰۰۰,۰۰۰ ریال از سوی کارفرمایان به آنان پرداخت گردد.

  4. ضوابط مربوط به چگونگی نحوه اعمال افزایش مقرر در بند (۱) و تبصره یک بند (۲) در کارگاه‌هایی که دارای طرح طبقه‌بندی مشاغل می‌باشند و نیز در مورد کارگران کارمزدی و همچنین چگونگی ارتقاء طبقه شغلی به موجب دستورالعمل‌های اداره کل روابط کار و جبران خدمت خواهد بود.

  5. مقررات این مصوبه شامل حال دانش آموزان و دانشجویانی که در ایام تعطیلات تابستانی در سال ۱۴۰۲ به طور موقت در کارگاه‌ها اشتغال می‌یابند نخواهد شد.

  6. واحدهای مشمول قانون کار به منظور ایجاد رابطه هر چه بیشتر بین مزد و مزایا با بهره وری و تولید و ایجاد انگیزه در بین کارکنان خود، علاوه بر اجرای این مصوبه می‌توانند نسبت به افزایش و برقراری مزد و مزایا در قالب موافقت‌نامه‌های کارگاهی و پیمان‌های دسته‌جمعی و پس از تأیید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدام نمایند.

سید صولت مرتضوی- وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

دستورالعمل نحوه اجرا در مورد دستمزد کارگاه‌های دارای طرح طبقه‌بندی مشاغل

دستورالعمل نحوه اجرای مصوبه مورخ 1401/12/29 شورای عالی کار در مورد کارگاه‌هایی که دارای طرح طبقه‌بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌باشند (بخشنامه شماره ۱۲۳ مورخ ۰۵/۰۱/۱۴۰۱ اداره کل روابط کار و جبران خدمت)

در اجرای بند ۴ بخشنامه شماره ۲۹۶۱۳۷ مورخ 1401/12/29 وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی موضوع مصوبه مورخ 1401/12/29 شورای عالی کار، نحوه اجرای مصوبه مزبور را در کارگاه‌های دارای طبقه‌بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام می‌دارد:

  1. نحوه اجرای بند یک بخشنامه راجع به افزایش مزد مبنا

    به مزد شغل تمامی کارگران از ابتدای سال ۱۴۰۲ روزانه ۲۱ درصد (به نسبت آخرین مزد شغل آنان در سال ۱۴۰۱) به اضافه روزانه ۸۳,۵۹۶ ریال اضافه می‌شود. به عبارت دیگر:

    مزد شغل روزانه در سال ۱۴۰۲ = ۸۳,۵۹۶ + (۱/۲۱ × آخرین مزد شغل روزانه در سال ۱۴۰۱)

    تبصره ۱: با توجه به تکلیف مقرر در تبصره بند یک بخشنامه، چنانچه مزد شغل حاصل از اعمال افزایشات فوق‌الذکر کمتر از ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال در روز شود، مبلغ ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال ملاک خواهد بود.

    تبصره ۲: به سایر عناصری که بر طبق دستورالعمل اجرایی طرح‌های طبقه‌بندی مشاغل با عرف و رویه کارگاه جزء مزد تلقی شده و تا پایان سال ۱۴۰۱ برقرار گردیده‌اند (علاوه بر افزایشی که بر روی مزد شغل‌ها ایجاد می‌شود) بایستی از اول سال ۱۴۰۲ معادل ۲۱ درصد اضافه شود از قبیل مزد رتبه، حق پست، مزایای سختی کار، مزایای ماندگاری پست، مزد سنوات گذشته (تا پایان سال ۱۴۰۱) و نظایر آن‌ها.

    تبصره ۳: هم‌چنین در اجرای بند ۱ بخشنامه، ضرایب جداول مزدی طرح‌های طبقه‌بندی مشاغل معادل ۲۱ درصد نسبت به ضرایب سال گذشته (سال ۱۴۰۱) از ابتدای سال ۱۴۰۲ افزایش خواهد یافت.

    ضمناً ضرایب مذکور ملاک تعیین مزد رتبه، مزایای حق پست، مزایای سختی کار، مزایای ماندگاری و غیره (برای کارگاه‌هایی که دارای چنین مزایایی طبق طرح طبقه‌بندی مشاغل می‌باشند) در سال ۱۴۰۲ خواهد بود.

  2. نحوه اجرای تبصره ۱ بند ۲ بخشنامه راجع به نرخ پایه سنوات در سال ۱۴۰۲

    جدول مزد سنوات در گروه‌های بیست‌گانه در سال ۱۴۰۲ به شرح ذیل است که در اجرای تبصره یک بند ۲ بخشنامه شماره ۲۹۶۱۳۷ مورخ 1401/12/29 در مورد کارگرانی که از 1402/01/01 به بعد دارای یک سال سابقه خدمت باشند و یا یک سال از آخرین ترفیع آنان سپری شده باشد، متناسب با گروه شغلی مربوط معادل ریالی یک پایه با نرخ مقرر برقرار می‌شود.

    تبصره ۱: مزد سنوات (پایه) که در اجرای مصوبه اخیر شورای عالی کار در سال ۱۴۰۲ و طبق جدول موضوع این بند داده می‌شود، مشمول افزایش ۲۱ درصد نمی‌شود.

    تبصره ۲: در اجرای تبصره ۳ بند ۲ بخشنامه شماره ۲۹۶۱۳۷ مورخ 1401/12/29 از ابتدای سال ۱۴۰۲ همه کارگران دارای قرارداد دائم و موقت مشمولین قانون کار که دارای یک سال سابقه کار شده و یا یک سال از دریافت آخرین پایه سنوات آنان در همان کارگاه گذشته باشد، اعم از اینکه حق سنوات یا مزایای پایان کار خود را تسویه حساب کرده باشند یا خیر، مشمول دریافت پایه (سنوات) خواهند بود.

جدول نرخ پایه (سنوات) در گروه های بیست گانه- ارقام ریال در هر روز


گروه نرخ پایه گروه نرخ پایه
۱ ۷۰,۰۰۰ ۱۱ ۷۲,۰۰۰
۲ ۷۰,۲۰۰ ۱۲ ۷۲,۴۰۰
۳ ۷۰,۴۰۰ ۱۳ ۷۲,۸۰۰
۴ ۷۰,۶۰۰ ۱۴ ۷۳,۲۰۰
۵ ۷۰,۸۰۰ ۱۵ ۷۳,۶۰۰
۶ ۷۱,۰۰۰ ۱۶ ۷۴,۰۰۰
۷ ۷۱,۲۰۰ ۱۷ ۷۴,۴۰۰
۸ ۷۱,۴۰۰ ۱۸ ۷۴,۸۰۰
۹ ۷۱,۶۰۰ ۱۹ ۷۵,۲۰۰
۱۰ ۷۱,۸۰۰ ۲۰ ۷۵,۶۰۰


  1. نحوه اجرای بند ۴ بخشنامه راجع به افزایش مزد ناشی از ارتقاء:

در واحدهایی که دارای طرح طبقه‌بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌باشند، نحوه ارتقاء شغل کارکنان و احتساب افزایش مزد ناشی از آن، مطابق ضوابط مندرج در دستورالعمل اجرایی طرح طبقه‌بندی مشاغل خواهد بود.

در کارگاه‌هایی که فاقد طرح طبقه‌بندی مشاغل مصوب می‌باشند، اضافه مزد ناشی از ارتقاء بایستی برابر ضوابط مزدی با رویه‌های متداول کارگاه در گذشته تعیین و پرداخت شود.

احمد غریوی- مدیر کل روابط کار و جبران خدمت

دستورالعمل نحوه اجرا در مورد کارگران کارمزدی دائم و موقت

دستورالعمل نحوه اجرای مصوبه مورخ 1401/12/29 شورای عالی کار در مورد کارگران کارمزدی دائم و موقت (بخشنامه شماره ۱۲۴ مورخ 1402/01/05 اداره کل روابط کار و جبران خدمت)

در اجرای بند ۴ بخشنامه شماره ۲۹۶۱۳۷ مورخ 1401/12/29 وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی موضوع مصوبه مورخ 1401/12/29 شورای عالی کار، بدین‌وسیله نحوه اجرای بخشنامه مذکور را در مورد کارگران کارمزدی اعلام می‌نماید.

  1. نحوه اعمال ۳۸ درصد افزایش بند ۱ بخشنامه

    نرخ‌های کارمزدی در سال ۱۴۰۲ (به نسبت آخرین کارمزد در سال ۱۴۰۱) در مورد کارگران کارمزدی (اعم از موقت یا دائم) به مأخذ ۲۱ درصد افزایش می‌یابند. در صورتی که کارگران دارای بخش ثابت مزد (علاوه بر کارمزد) باشند، این بخش نیز بایستی ۲۱ درصد افزایش یابد.

    تبصره ۱: چنانچه نرخ یا ملاک‌های کارمزدی تابع قسمت ثابت مزد بوده و یا به عبارت دیگر به صورت درصدی از قسمت ثابت مزد تعیین شده باشند، در این صورت تنها بخش ثابت مزد مشمول ۲۱ درصد افزایش خواهد گردید. (زیرا با این عمل نرخ یا ملاک‌های کارمزدی نیز به دلیل تبعیت از قسمت مذکور خود به خود دستخوش افزایش خواهد شد.)

    تبصره ۲: در صورتی که مجموع دریافتی کارگران بابت افزایش مزد کمتر از ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال در روز گردد، ملاک محاسبه و پرداخت آن به کارگران کارمزدی همان ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال بخشنامه خواهد بود.

  2. چگونگی اعمال افزایش رقم ثابت موضوع بند ۱ بخشنامه

    علاوه بر افزایش ۲۱ درصد بر روی قسمت ثابت مزد، قسمت مذکور در سال ۱۴۰۲ روزانه ۸۳,۵۹۶ ریال دیگر نیز افزایش خواهد یافت و در صورتی که کارگران فاقد قسمت ثابت مزد باشند، در سال ۱۴۰۲ روزانه ۸۳,۵۹۶ ریال در اجرای مصوبه شورای عالی کار به صورت ثابت در مورد آنان برقرار خواهد گردید.

    تبصره: در صورتی که مجموع دریافتی کارگران بابت بخش ثابت و متغیر مزد کمتر از ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال در روز گردد، ملاک محاسبه و پرداخت آن به کارگران کارمزد همان ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال خواهد بود.

  3. اعطای مزد سنوات:

    علاوه بر افزایش کارمزد، کارگران کارمزدی نیز بر حسب آن که مشمول طرح طبقه‌بندی مشاغل باشند یا خیر، حسب مورد و مطابق دستورالعمل‌های ذی‌ربط از پایه سنواتی موضوع بند ۲ بخشنامه شماره ۲۹۶۱۳۷ مورخ 1401/12/29 وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی برخوردار خواهند شد.

احمد غریوی- مدیر کل روابط کار و جبران خدمت


0 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.


دیدگاه خود را ثبت کنید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نام و نام خانوادگی *
ایمیل *
دیدگاه *

مطالب مرتبط

تاریخ انتشار: 18 فروردین 1402

جدول حقوق کارگران در سال 1402

مشاهده
تاریخ انتشار: 30 شهریور 1401

فاکتور رسمی

مشاهده
تاریخ انتشار: 30 شهریور 1401

اظهارنامه مالیاتی

مشاهده
تاریخ انتشار: 30 شهریور 1401

فاکتور فروش آنلاین

مشاهده
Some text some message..